Familiestruktur

Storfamilien eller extended family er den traditionelt udbredte familieform i Afrika syd for Sahara. Den er stadig udbredt på landet, men selv i byerne praktiseres den helt eller delvist. Det er ofte hævdet at den er en nødvendighed for at bøde for de sociale situationer der opstår ved alderdom, sygdom eller andet da der de fleste steder fuldstændigt mangler offentlig social støtte. Den er ofte fremhævet som noget meget positivt som knytter familien sammen opg støtter op om medlemmerne på en varm og naturlig måde. En måde at vise respekt for det enkelte menneske og måske især de gamle og børnene, og samtidig en nødvendighed for overlevelse.

 

Jeg tror der er mange meget positive ting ved den extended family, men synes også at jeg har oplevet mange negative konsekvenser. En af de værste er at den fjerner den enkeltes motiva­tion til at gøre noget ekstra. Jeg kendte en mand i Tanzania som var veluddannet og kvik og som faktisk havde forsket så meget at han havde en ph.d. liggende klar i skrivebordskuffen. Den manglede bare at blive skrevet hvilket kunne gøres på ca. et år. Han havde tilsagn om støtte til at færdiggøre den fra en dansk donor, men ville ikke. Nej for som han sagde, hvis jeg gør det vil familien synes jeg er en meget fin mand og så vil de dels sætte mig i en anden position og samtidig forvente, at jeg tjener så mange penge at jeg vil kunne støtte med alt muligt. The extended family bremser udviklingen.

 

En anden konsekvens er at den kloge selvfølgelig narrer den mindre kloge. Det betyder at der i mange familier er en "nasserøv" som kommer og platter de andre for penge og tøj når han mangler. Det er nemlig oftest en "han" fordi mændene i det afrikanske samfund har en høj status og ikke er nogle man siger imod. The extended family giver mulighed for snyd og er kvindeundertrykkende. Det er lidt paradokst da kvinderne oftest er dem der holder sammen på hjemmet og skaffer de daglige fornødenheder fra den "mashamba" (kolonihave) der er knyttet til hjemmet.

 

En anden ting der spiller ind på familiestrukturen er polygami. Det findes ikke alle steder, men er meget udbredt i mange stammer, enten helt officielt hvor alle konerne bor i små huse omkring den samme mashamba eller uofficielt hvor manden bare har forskellige kærester rundt omkring. Ofte er det økonomisk krævende for en mand at have mange koner, for der skal som regel betales "lobofa" eller brudepris til kvindens familie. Det betyder at det ofte er svært for unge mænd at blive gift da de ikke har nået at tjene så mange geder eller køer. Det skaber en konflikt mellem unge og gamle mænd, som nok har større betydning for den sociale udvikling i samfundet end jeg egentlig troede. Der er misundelse og konkurrense dem imellem og når manden når op i årene og måske ikke er så vital som tidligere bliver der plads for de unge mænd hos de måske stadig unge koner. Jeg talte med en afrikansk ven om alle de mænd som havde elskere til højre og venstre. Han påstod at det havde kvinderne ikke, men da der er ca. lige mange af hvert køn holder matematikken ikke. Det kunne han godt se, men måske er ovenstående forklaringen.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.08 | 21:57

Det er nogle fantastiske flotte billeder. Jeg mindes da vi var i Kenya 2006, det var en oplevelse jeg aldrig glemmer. Mange hilsner Doris

...
10.08 | 10:10

Meget flotte fotos af en helt speciel natur, fuld af skønhed og vildskab.
Glæder mig til at høre om jeres tur

...
28.07 | 21:03

Denne fugl er en helt..... Ove, du har gengivet næsten fuldt ud dyrelivet incl. den fotograferende homo sapiens sapiens, male. Dog uden Mzee. K.h. Dorthe

...
28.07 | 01:29

Smukt og akavet - det er et super vildt billede
kh majken

...
Du kan lide denne side