Wodoo

Wodoo eller overtro er meget udbredt i Afrika og har stor betydning. Mange synes det er udtryk noget primitivt og tegn på et tilbagestående samfund. Jeg ser det som et udtryk for en tro på linie med kristendom, islam og andre trosretninger. Den mangler heldigvis de overbygninger i form af kirker og magtstrukturer der er opbygget omkring de trosretninger vi kender i vesten og som efter min mening har været med til at skabe mange af de ufordrageligheder ja endda krige som vi har oplevet/oplever.

Wodoo praktiseres af medicinmænd, som mener at have indflydelse på lidt af hvert. De kan helbrede syge og påvirke udviklingen i lokalsamfundet. Derfor er de meget respekterede i landsbyerne og samtidig frygtet idet man helst skal undgå at pådrage sig deres vrede.

Jeg har ved to lejligheder selv oplevet medicinmændenes virke.
Ove og Livingstone, ved Vic. Falls som vesten først lærte at kende i 1855.

Første gang var da jeg lige var ankommet til Botswana. En norsk pige arbejdede på hospitalet, og der havde været et indbrud hvor der var stjålet en pung med lidt penge i, et checkhæfte og nogle nøgler. Politiet blev tilkaldt og de gik i en lille uge og støvede rundt og flirtede med sygeplejerskerne, men fangede ingen forbrydere. Da især savnet af nøglerne var stort skred den lokale oversygeplejerske til handling og tilkaldte en medicinmand. Han gik rundt i det lokale der var brudt ind i en dags tid. Smurte noget grønt pulver på væggene og sagde lyde og ord på lokalsproget. Næste morgen var pung (uden penge), nøgler og checkhæfte tilbage på deres plads og man sagde at der nede i landsbyen var en mand der havde fået et pludseligt anfald af stærke mavesmerter.

Mosi-oa-Tunya, røgen der tordner eller Victoria Falls

Overskrift 1

Anden gang var da jeg fik stjålet nogle penge af projektet, som jeg opbevarede hjemme og som jeg skulle bruge til at købe kunsthåndværk af buskmændene. En meget ubehagelig sag hvor jeg var nødt til at erstatte beløbet med mine egne penge. Min kæreste Sarah var meget oprørt og foreslog at vi tog ud i landsbyen, hvor der lige på dette tidspunkt var besøg af en medicinmand fra Zimbabwe som havde stor styrke. For oplevelsens skyld synes jeg at vi skulle prøve, og det blev arrangeret og et mindre beløb betalt. Vi tog ud i en af de små runde lerklinede hytter og hilste på manden og hans kvindelige hjælper. Han spurgte mig lidt ud og bad os rykke ud til siderne så der blev plads midt på gulvet. Så hentede han et plastikvandfad halvt fyldt med vand og begyndte at stryge den knælende hjælper over hovedet medens han mumlede ord. Efter ganske kort tid vendte hun bogstavelig talt det hvide ud af øjnene og begyndte at køre rundt på gulvet med vandfadet. Efter ca. fem minuter bad han hende holde. Hun kom til sig selv, og medicinmanden erklærede at det var min rengøringskone der havde stjålet pengene.
Det troede jeg ikke på, da jeg havde meget tillid til den stolte herero kvinde der gjorde rent for mig. Efter en tre uger og meget snak på lokalsprog mellem Sarah og hendes venner i landsbyen gik hendes bror til bekendelse og rejste bort fra byen. Han var jævnligt kommet i mit hus, drukket mine øl, røget mine cigaretter og spillet mine bånd og var så altså blevet fristet en af de gange hvor jeg var bortrejst.

Så nogle gange virker wodoo eller måske er det troen der flytter bjerge.
Great Zimbabwe, en kæmpe landsby bygget af en stor høvding for flere hundrede år siden.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.08 | 21:57

Det er nogle fantastiske flotte billeder. Jeg mindes da vi var i Kenya 2006, det var en oplevelse jeg aldrig glemmer. Mange hilsner Doris

...
10.08 | 10:10

Meget flotte fotos af en helt speciel natur, fuld af skønhed og vildskab.
Glæder mig til at høre om jeres tur

...
28.07 | 21:03

Denne fugl er en helt..... Ove, du har gengivet næsten fuldt ud dyrelivet incl. den fotograferende homo sapiens sapiens, male. Dog uden Mzee. K.h. Dorthe

...
28.07 | 01:29

Smukt og akavet - det er et super vildt billede
kh majken

...
Du kan lide denne side