Masaier og Stanley

Masaiernes røde kapper

Du må først bære dem når du er initieret og har dræbt en løve. (Sammen med andre, men kun med spyd og machetter så bliver du en ”moran” - kriger).

Jeg har oplevet initieringsfesten for de unge mænd. Efter et år hvor de levede mere eller mindre adskilt fra resten af gruppen afholdes en stor fest hvor de unge mænd bl.a. bliver omskåret (det gør kvinderne iøvrigt også). Til denne fest drikkes der en del og der udføres de meget karakteristiske danse, hvor de voksne mænd hopper lige op og ned på stedet. Det er meget imponerende, for de hopper meget højt og er samtidig nogle slanke, flotte, høje mennesker.

Det er et kvægfolk der lever både i Tanz. og Kenya.

Vi boede en tre dage hos en Masai familie, og det var en stor oplevelse. Familieoverhovedet havde tre koner som boede rundt omkring på hans compound, men iøvrigt fungerede sammen under ledelse af førstehustruen.

Masaierne er ikke specielt populære blandt den øvrige lokale befolkning. Tidligere var de ret krigeriske og dygtige til det, så de andre måtte gemme sig, blandt andet ved at lave underjor­diske gange så de usete kunne smutte væk. Der er nok også noget misundelse fordi de bliver betragtet som så interessante og eksotiske af vesterlændinge og derfor får mange fordele f.eks. i form af tildeling af land og rettigheder. Mange har haft svært ved at vende sig til det "moderne" Tanzania og man oplever derfor megen druk og forfald blandt dem. I forhold til det officielle Tanz. har der været problemer med at de jagede og førte deres kvæg ind i de områder der var udlagt til naturreservater. Der er mange projekter der forsøger at få dem til slå sig ned og opdyrke jorden i stedet for kvægdrift.

De betragtes som meget intelligente, hvilket skulle være "videnskabeligt" undersøgt. Grunden skulle være deres kost, som om ikke helt, så delvist består/bestod af en blanding af blod fra kvæget og mælk. (blev blandet i de ofte udskårne kalabash frugter, som mange turister bringer med hjem). I dag arbejder masaier ofte som vagtmænd (askarier) på grund af deres mod og evne til at slås. 

Det er masaien til venstre

Stanley

Stanley fandt Livingstone i 1871 i Ujiji som ligger på østsiden af Lake Tanganyika nær byen Kigoma. Livingstone var opdagelsesrejsende og missionær. Rimeligt respekteret af både afrikanere og hans eftertid (hvilket ikke altid er så let). Stanley var en spændende type med mange af de træk som man stadig kan finde hos de europæer der i dag slår sig ned i Afrika. Utilpasset, lidt vild, hård hund, til fest og ballade, søgende penge.

Han blev født i 1841 i England som søn af en fattig walisisk pige og en rig gårdejer søn. Faderen ville dog ikke giftes med moderen da hun ingen medgift kunne give (Hvem sagde: Labofa (afrikansk medgift). Han er egentlig døbt John Rowlands efter faderen, og tog navnet Henry Morton Stanley da han så det navn på en kaffesæk han skulle laste i New Orleans i USA.

Han boede nogle år hos bedstefaderen men da han døde kom han på fattiggården. Det var et sted af Dickens standard med offentlig piskning. Stanley var der i otte år. Han flygter som femten årig og ender efter løst arbejde i USA. Han havde forskellige jobs bl.a. som tømmerhugger i Alaska og deltager i borgerkrigen på sydstaternes side. Efter borgerkrigen deltager han i et angreb på indianerne ved Fort Fisher hvor han skriver et par artikler som han får solgt. Dermed var han igang som journalist.

Han rejser bl.a. til Lilleasien hvor han langt inde i landet bliver overfaldet af en røverbande og bliver frarøvet alt minus et tæppe. Han overlever og skriver en artikel som giver berømmelse.

Stanley blev for mig et symbol for de europæer der bosætter sig i Afrika.  Vant til at skulle klare sig selv, lidt hårde i filten, risikovillige men også åbne og meget venlige, i hvert fald når du har samme hudfarve som dem.

Masai fest

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

anonym78 | Svar 24.01.2011 20:28

Har du måske flere billeder?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.08 | 21:57

Det er nogle fantastiske flotte billeder. Jeg mindes da vi var i Kenya 2006, det var en oplevelse jeg aldrig glemmer. Mange hilsner Doris

...
10.08 | 10:10

Meget flotte fotos af en helt speciel natur, fuld af skønhed og vildskab.
Glæder mig til at høre om jeres tur

...
28.07 | 21:03

Denne fugl er en helt..... Ove, du har gengivet næsten fuldt ud dyrelivet incl. den fotograferende homo sapiens sapiens, male. Dog uden Mzee. K.h. Dorthe

...
28.07 | 01:29

Smukt og akavet - det er et super vildt billede
kh majken

...
Du kan lide denne side