Hovedstaden hedder Gaborone udtales Habo…For 30 år siden eksisterede den kun som et par lerhytter, men man besluttede at ligge en hovedstad der. Senere kom donorlandene med støtte til opbygning af byen, bl.a. skulle svenskerne have lavet arkitekturen til det meste af det indre samt finansieret en del af bygningerne. Den var en overgang den hurtigst voksende by i verdenen, i procent, og har derfor mange af de samme problemer som andre hurtigt voksende byer med slumområder i forstæderne. P.gr.a. Botswanas relative rigdom og demokratiske styre har man gjort meget for at afhjælpe problemerne og slumkvartererne var ikke så slemme som jeg har set i andre storbyer i Afrika. Da det er en meget ny by, bygget i samme stil som de fleste andre byer i tidligere engelske kolonier er den temmelig ucharmerende.
Francistown er næststørste by på vejen nordpå til Zimbabwe.
Maun er ”min” by hvor jeg boede i to år. Den er hovedstad i Ngamiland provinsen, ligger lige syd for Okavango Deltaet og er knudepunkt for wildlife turismen. Da jeg kom i 91 var hovedvejen delvis asfalteret, men i forretningsgaderne kunne du køre fast i det løse sand, selv med en firhjulstrækker. Mange brugte heste til transport, og det var et underligt syn at se en hvid cowboy komme ridende, parkere hesten foran en bottlestore, og ride videre med en six pack (seks øl). Man følte sig hensat til et andet sted. Livet i byen var vildt. Folk kom ind efter flere dages primitivt liv i bushen, fyldt med store og måske dramatiske oplevelser med de vilde dyr. Og så skulle der festes. Stedet hvor man mødtes var restauranten ”Duck Inn” som blev drevet af Ma Duck (Ma betyder frue på setswana). Hun var en meget frisk dame, der levede livet. Hun har været gift med en dansker, og kan ikke fordrage Gaborone. Som hun fortalte mig engang: ”Jeg tager kun til Gaborone når jeg skal skilles”. Historierne om drikkeriet og livet på Duck Inn er utallige. I det oplysningsmateriale jeg fik fra MS inden jeg rejste ud beskrev de lørdagsslagsmålene, og den klub der fandtes for folk der var kørt af broen og i floden efter en fugtig aften på Duck Inn.
Det var i hvert fald der vædemålene blev lavet om hvornår der kom vand i floden. Der kom meldinger om hvor langt vandet fra Angola var kommet ned i deltaet og man væddede om hvornår det nåede den flod der løber gennem Maun.
Jeg besøgte Maun 10 år senere og da var der kommet asfalt, mange supermarkeder, mange restauranter og Duck Inn var væk. Det var godt, men ikke for mig.